Hewlett-Packard zaznamenal ve druhém kvartálu další ztráty

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco (USA) 22. května (ČTK) - Zisk americké firmy Hewlett-Packard, největšího světového výrobce počítačů, ve druhém čtvrtletí poklesl o 32 procent a tržby dosáhly 27,6 miliardy dolarů, což je o něco málo méně než odhady analytiků. Výhled pro celý letošní rok je ale podle vedení firmy o něco příznivější, zejména díky firemním prodejům. Společnost to dnes oznámila ve svém sídle v San Francisku.

Výsledky podle listu USA Today potvrzují nervozitu výrobců počítačů, kterou vyvolává vytrvalé snižování poptávky. Ve stejném čtvrtletí loňského roku dosáhly tržby společnosti 30,7 miliardy dolarů.

Podle analytiků by dnes oznámené výsledky neměly nijak ovlivnit pětiletý plán restrukturalizace podniku, který spustila šéfka společnosti Meg Whitmanová. Firma se v budoucnu zaměří na výrobu počítačů s dotykovým ovládáním, tabletů a datových nosičů.

Prodej počítačů Hewlett-Packard se během prvních tří měsíců letošního roku snížil o 24 procent. Celkově prodej počítačů ve světě poklesl o 14 procent. Příčinou je rostoucí popularita tabletů a chytrých telefonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK