Premiér Nečas projedná s šéfkou ERÚ řešení "zelené" energie

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Premiér Petr Nečas dnes bude jednat s předsedkyní Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou o řešení důsledků podpory obnovitelných zdrojů energie. Podle Vitáskové nynější nastavení přináší náklady, které jsou nad síly české ekonomiky. Letos jde na tuto podporu celkem 44,4 miliardy korun a tyto náklady v příštích letech ještě vzrostou.

Nečas vidí hlavně problém v segmentu fotovoltaiky, zabývat by se jím podle něj měly bezpečnostní složky státu. O tématu už jednala i Bezpečnostní rada státu.

ERÚ se nyní snaží novelu zákona, která by od počátku příštího roku zastavila poskytování podpory novým obnovitelným zdrojům. Výjimku by měly pouze vodní a větrné elektrárny, které už jsou rozestavěné nebo je na jejich stavbu uděleno stavební povolení. ERÚ také navrhuje, aby byl v zákoně stanoven strop pro množství vyrobené elektřiny z obnovitelných zdrojů. Opatření by mohla zpomalit růst částky, která se vyplácí na podporu obnovitelných zdrojů.

Stát letos přispívá na obnovitelné zdroje 11,7 miliardy korun ze státního rozpočtu a zvažuje zvýšení příspěvku o další dvě miliardy. Zbývající část platí všichni spotřebitelé v cenách elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK