Americké akcie v reakci na šéfa Fedu nakonec klesly

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. května (ČTK) - Americké akcie ve středu ztratily počáteční výrazné zisky a skončily poklesem. Trh reagoval na postupně pronášené myšlenky šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho v Kongresu. Do ztrát se ponořil poté, co Bernanke poznamenal, že pokud se ekonomika výrazněji zlepší, mohl by na to Fed reagovat zmírněním nákupů dluhopisů.

Dow Jonesův index v závěru dne klesl o 0,52 procenta na 15.307,17 bodu, v první polovině dne ale vystoupil o více než jedno procento až na nový průběžný rekord 15.542,40 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,83 procenta na 1655,35 bodu a vykázal nejvýraznější pokles za tři týdny. Index technologického trhu Nasdaq sestoupil o 1,11 procenta na 3463,30 bodu.

Trh nastartoval růst, když Bernanke varoval před předčasným ústupem od mimořádně uvolněné měnové politiky a poukázal na prospěch, který Fed svými masivními nákupy dluhopisů ekonomice přináší. Později ale na jednu z otázek kongresmanů řekl, že když ekonomika výrazněji oživí, mohl by Fed svá stimulační opatření "na jednom z příštích zasedáních" začít omezovat.

Později trh dál oslabily rozdílné názory na otázku omezování měnové stimulace, zachycené v zápisu z posledního zasedání měnového výboru Fedu. Někteří členové výboru dávali najevo, že by se nákupy mohly začít omezovat již na červnovém zasedání. Většina se ale držela hlavní linie, podle níž musí být Fed připraven upravovat tempa nákupů podle vývoje ekonomiky.

Trh od Bernankeho očekával, že ochladí spekulace, že se Fed připravuje omezit monetární podporu ekonomiky. "Výsledek jeho vystoupení je ale takový, že Fed to myslí s ústupem od kvantitativního uvolňování vážně a že všechny spekulace kolem této otázky byly oprávněné," řekla agentuře Reuters Kathy Lienová z newyorské firmy BK Asset Management.

"Trh je teď velmi citlivý a zejména je citlivý na jakékoli poznámky o brzkém omezování stimulace," uvedl analytik Quincy Krosby z Prudential Financial. Dodal, že Bernanke se odchýlil od linie vytyčené svým projevem a ve snaze o transparentnost "trh zmátl".

Krajně uvolněná politika Fedu je jednou z příčin letošního silného vzestupu akciového trhu. Dow Jones a S&P 500 od počátku roku získávají asi 17 procent.

Dolar na devizovém trhu po počátečním poklesu nakonec vystoupil vůči japonskému jenu na nejvyšší hodnotu za čtyři a půl roku a ke koši měn na maximum za téměř tři toky, Oživením reagoval na to, že Bernanke ve svém vystoupení upozornil na rizika příliš nízkých úrokových sazeb a naznačil, že Fed by mohl přinejmenším zpomalit tempo nákupů dluhopisů, jimiž podporuje americkou ekonomiku.

Americká měna k jenu stoupla o 0,4 procenta na 102,87 a předtím se dostala až na 103,73 JPY, nejvýše od října 2008. Euro k dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,2854 USD. Dolarový index ke koši měn vzrostl až na 84,422 bodu, maximum od čevence 2010, a zakončil nárůstem o o 0,5 procenta na 84,253 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK