Ještě výrazněji roste ale objem vývozu drůbeže. V prvním čtvrtletí jej bylo z tuzemska vyvezeno 7729 tun, zatímco ve stejném období loni to bylo 5481 tun. Přes 60 procent české drůbeže směřuje na Slovensko. Za celý loňský rok činily dovozy drůbeže 99.313 tun, vývozy 28.999 tun.
Zatímco ještě v 90. letech činila podle předsedy správní rady Sdružení drůbežářských podniků Milana Říhy průměrná spotřeba drůbežího masa v Česku zhruba 12 kilogramů na hlavu ročně, nyní se pohybuje kolem 25 kilogramů. Drůbežímu masu tak patří v pomyslném žebříčku oblíbenosti druhá příčka za dlouhodobě nejoblíbenějším vepřovým.
Drůbeží maso bylo podle Českého statistického úřadu jediným z hlavních druhů masa v Česku u něhož loni vzrostla výroba, konkrétně o 2,7 procenta. Produkce hovězího loni klesla o 8,9 procenta a vepřového o 8,8 procenta.