Zisky čínské Lenovo díky domácí poptávce výrazně vzrostly

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 23. května (ČTK) - Zisk čínského výrobce počítačů Lenovo Group vzrostl v posledním čtvrtletí o 90 procent a za celý rok o třetinu. Firma těží z nadále silné domácí poptávky po počítačích a vyplácí se jí nástup do segmentu mobilních zařízení jako chytrých telefonů, kde zaznamenala prudký růst prodeje.

Čistý zisk Lenova vzrostl za tři měsíce do konce března na 126,9 milionu dolarů (2,6 miliardy Kč) z 66,8 milionu USD o rok dříve. Byl to nejrychlejší meziroční nárůst za sedm čtvrtletí. Tržby skupiny se zvýšily o čtyři procenta na 7,8 miliardy dolarů.

Lenovo je v prodeji osobních počítačů nyní druhá za americkou Hewlett-Packard a v prvních měsících roku se jí těsně přiblížila, protože pokles prodeje jejích přístrojů byl mnohem menší než u konkurence. Tržby z prodeje stolních počítačů a laptopů klesly za čtvrtletí o dvě procenta na 6,6 miliardy dolarů a stále představovaly 83 procent celkových tržeb.

Globální prodej osobních počítačů v prvním čtvrtletí podle výzkumné firmy IDC klesl o 14 procent. Byl to nejprudší pokles od začátku čtvrtletních zjišťování těchto údajů v roce 1994. Podíl Lenova na trhu dosáhl 15,4 procenta, což bylo 0,4 procentního bodu pod podílem HP.

Spotřebitelé se urychleně přesouvají k mobilnímu surfování po internetu pomocí chytrých telefonů a tabletů. Lenovo díky akvizicím v tomto oboru za poslední roky zvýšila tržby z prodeje těchto přístrojů o 74 procent na 736 milionů dolarů.

Za celý rok do konce března zisk Lenova vzrostl o 34 procent na 635 milionů dolarů a podle ankety agentury Reuters překonal odhady analytiků o zhruba tři procenta. Roční tržby společnosti se zvýšily o 15 procent na rekordních 34 miliard USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK