Pražská burza dopoledne výrazně klesala,dolů ji táhly Erste a ČEZ

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Pražský akciový trh dnes dopoledne výrazně ztrácel, hlavní index PX byl kolem 11:20 níže o 1,66 procenta na 973 bodů. Burzu do červených čísel táhly především akcie Erste Bank a ČEZ. Ztráty postihly také akcie Telefóniky, těžařské NWR a pojišťovny VIG.

Poklesy po středečních ztrátách v USA a dnešním propadu v Asii postihly i pražskou burzu, další trhy v regionu si vedly podobně, uvedl Martin Oliva z Patria Direct.

Cena akcií Erste Bank, které se dnes obchodují druhým dnem bez nároku na dividendu, ztratily 3,66 procenta na 645,50 koruny.

Akcie ČEZ spadly o téměř dvě procenta na 545,90 koruny. David Krejča z Fio banky upozornil, že analytici Erste Bank snížili doporučení pro ČEZ na "držet" z "akumulovat" a cílovou cenu snížili z 731 Kč na 606 korun. Za tímto krokem stojí nízká cena emisních povolenek, pokračující problémy v jihovýchodní Evropě a pomalejší expanze obnovitelných zdrojů, dodal.

Akcie Telefóniky se obchodovaly se ztrátou 1,19 procenta na 299,90 koruny. Oliva poznamenal, že mobilní operátoři označili podmínky aukce frekvencí pro rychle mobilní sítě LTE navrhované Českým telekomunikačním úřadem, pro připomínky k nimž skončila lhůta o půlnoci, za neakceptovatelné. Nevyloučili možnost neúčasti v aukci a pohrozili právními kroky na české i evropské úrovni.

Akcie NWR ztratily 2,56 procenta na 34,20 koruny a prohloubily tak své minimum. Podle Olivy titul zlevňuje bez nových informací týden po představení čtvrtletních výsledků a nových úsporných a optimalizačních kroků. Akcie VIG odepsaly 1,79 procenta na 1041 korun.

Dařilo se naopak cenným papírům mediální firmy CME, které stouply o 5,09 procenta na 70,20 koruny.

Akcie textilní firmy Pegas Nonwovens, která ráno oznámila hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí, zpevnily o 1,11 procenta na 547 korun. Jeden z předních evropských výrobců netkaných textilií zvýšil meziročně za první čtvrtletí tržby o 13 procent na 1,3 miliardy korun. Zisk však klesl o 66 procent na 78,5 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK