Dostavba Temelína má nadále podporu vlády

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Dostavba Jaderné elektrárny Temelín má nadále podporu vlády, přestože od některých kritiků zaznívají hlasy, že se stavba hospodářsky nevyplatí. Premiér Petr Nečas dnes řekl, že si kvůli odstavení uhelných elektráren neumí představit situaci pro průmysl po roce 2025, pokud by dva nové bloky v jihočeské elektrárně nebyly spuštěny.

"Do roku 2020 bude muset dojít k odstavení uhelných elektráren s celkovým výkonem 1800 megawattů. Je jasné, že v období po roce 2025 budou muset být spuštěny některé další dodatečné kapacity," řekl Nečas. Zdůraznil, že je nutné, aby nebyly diskriminovány žádné nízkoemisní zdroje elektřiny, mezi které podle něj patří i jaderné elektrárny.

Elektřinu z Temelína podle Nečase bude česká ekonomika potřebovat, protože má silný průmyslový sektor, který se bez stabilních dodávek neobejde. Nečas připomněl, že průmysl se podílí na tvorbě českého HDP i na zaměstnanosti zhruba 40 procenty a že Česko patří spolu se Slovenskem mezi evropské země s největším podílem průmyslu.

Premiér ale zároveň podotkl, že ještě není rozhodnuto o nastavení výkupních cen pro elektřinu z nových bloků Temelína, o kterém uvažuje polostátní energetická společnost ČEZ. V současnosti se podle Nečase propočítávají jednotlivé varianty a situace se hodnotí i z pohledu evropského práva.

O dostavbu Temelína se ucházejí americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200. ČEZ chce o vítězi tendru rozhodnout letos na podzim, stavba dvou nových bloků by měla být dokončena v roce 2025. Hodnota investice se odhaduje na 200 až 300 miliard korun a nové bloky by měly váce než zdvojnásobit výkon Temelína, který nyní číni 2000 megawattů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK