EK vyřešila spor s aerolinkami ze Star Alliance

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. května (ČTK) - Aerolinkám z letecké aliance Star Alliance se podařilo urovnat spor s Evropskou komisí, který se týkal jejich spolupráce u lukrativních letů přes Atlantik. Komise dnes povolila německé Lufthanse, americké United Airlines a kanadské Air Canada užší spolupráci výměnou za ústupky, díky kterým se zvýší konkurence u letů mezi Frankfurtem a New Yorkem.

Dohoda o sdílení příjmů, cenách a kapacitě přepravy vyvolala před čtyřmi lety vyšetřování EK. Důvodem byly obavy, že společnosti mají na některých trasách silné postavení, což by mohlo vést k růstu cen.

Aerolinky loni nabídly EK ústupky. Firmy se vzdají některých slotů, tedy časů pro přistání nebo odlet, na letištích ve Frankfurtu a New Yorku. Dále umožní konkurentům, aby prodávali jejich letenky na trase mezi Frankfurtem a New Yorkem a umožní jim i prodej letenek na jejich návazné spoje.

Podle komise se díky nabídce zlepší konkurence na trasách mezi Frankfurtem a New Yorkem. "Toto rozhodnutí je dalším milníkem ve snaze vytvořit rovné podmínky u letů přes Atlantik po našem rozhodnutí u aliance oneworld v roce 2010," uvedl v prohlášení komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Dohoda je podle EK závazná na dobu deseti let.

Star Alliance je největší leteckou aliancí, celkem má 27 členů. Dohoda zahrnuje i americké aerolinky Continental Airlines, které koupily United Airlines v roce 2010.

Komise v červenci 2010 schválila užší spolupráci u letů přes Atlantik aerolinkám British Airways, American Airlines a Iberia. Všechny tři společnosti jsou členem aliance oneworld, napsaly agentury DPA a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK