ROP Jihozápad získá z rizikových OP půl miliardy Kč

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 23. května (ČTK) - ROP Jihozápad dostane na základě rozhodnutí vlády z operačních programů, které mají problémy s čerpáním peněz, zhruba půl miliardy korun. O rozdělení sumy bude v nejbližších dnech jednat monitorovací výbor. Přesunuté peníze by měly podpořit projekty ve školství, sociální integrace a možná dopravní, řekla dnes ČTK ředitelka úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová.

Vláda na svém středečním zasedání schválila přesun 7,3 miliardy korun z rizikových operačních programů. Operační program ROP Severozápad přijde o 3,1 miliardy korun, které se rozdělí mezi ostatní regionální operační programy. Kromě toho ministerstvo navrhlo přesunout 3,7 miliardy korun z Operačního programu Životní prostředí do Operačního programu Doprava. O půl miliardy přijde také Operační program Technická pomoc.

"ROP Jihozápad reflektuje zprávu o realokaci finančních prostředků z rizikových OP. V nejbližší době bude vše projednávat monitorovací výbor a výbor regionální rady ROP Jihozápad tak, abychom mohli co nejdříve připravit a vyhlásit další výzvy pro předkládání žádostí o dotace," uvedla Šímová.

Limit čerpání pro letošní rok podle ministerstva pro místní rozvoj nyní plní pouze dva operační programy, OP Přeshraniční spolupráce Česká republika - Polsko a OP Doprava, a tři regionální operační programy (ROP Severovýchod, ROP Jihovýchod a ROP Střední Morava). "ROP Jihozápad byl historicky zatížen procesem přehodnocení projektových žádostí 5. a 6. výzvy. V tomto období byla na nějaký čas certifikace proplacených finančních prostředků pozastavena, a zdrželo se tak čerpání," připomněla ředitelka.

Další odložení termínu pro řádnou certifikaci nastalo v loňském, potažmo letošním roce v souvislosti s překročením povoleného procenta chybovosti projektů. Vzhledem k faktu, že ROP Jihozápad měl v minulosti dlouhodobě nízké procento chybovosti, bylo po jednáních s Evropskou komisí umožněno takzvané rozmělnění chybovosti a následně se podařilo proces certifikace obnovit. "V dohledné době bychom se měli přiblížit k dříve deklarovanému plánu čerpání a rozdělit příjemcům v Jihočeském a Plzeňském kraji celou alokaci programu," uvedla Šímová.

Od počátku programovacího období, tedy od roku 2007, ROP Jihozápad podpořil 744 projektů za 16 miliard korun. Rozděleno už bylo téměř 90 procent celkové alokace ROP Jihozápad. Letos budou vyhlášeny poslední výzvy k předkládání projektových žádostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK