Agentura S&P snížila rating NWR o jeden stupeň na B

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Agentura Standard & Poor's snížila dlouhodobý úvěrový rating těžební firmě New World Resources (NWR), která vlastní černouhelnou společnost OKD, o jeden stupeň na B. Důvodem je očekávání slabých výsledků hospodaření v letošním i příštím roce.

Hodnocení úvěrové spolehlivosti firmy zůstává ve vysoce spekulativním pásmu. Výhled ratingu je stabilní, což znamená, že se ho agentura nechystá v nejbližších měsících měnit.

"Revize odráží náš odhad, že NWR bude hlásit po zbytek roku 2013 a v roce 2014 slabé výsledky hospodaření kvůli slabým cenám uhlí ve druhé polovině roku 2013 a poklesu těžby uhlí," citovala agentura Reuters prohlášení S&P.

NWR se letos v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (2,1 miliardy korun). Ve stejném období loňského roku měla čistý zisk šest milionů eur. Kvůli slabším hospodářským výsledkům se firma rozhodla snížit mzdy o deset procent a hodlá prodat ostravskou koksárenskou společnost OKK. K ziskovosti se chce vrátit v příštím roce.

New World Resources, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Patří jí mimo jiné černouhelná společnost OKD. New World Resources patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má zhruba padesátiprocentní podíl český miliardář Zdeněk Bakala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK