Přerozdělené peníze využijí kraje mj. ve školství a dopravě

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Evropské peníze, které se po rozhodnutí vlády přesunou z rizikových operačních programů do těch bezproblémových, využijí kraje většinou ve školství, sociální integraci a dopravě. Z peněz, které kabinet odebral programu ROP Severozápad, získá ROP Moravskoslezsko 800 milionů korun, ROP Střední Morava i ROP Jihovýchod 600 milionů korun, ROP Jihozápad a ROP Střední Čechy zhruba po půl miliardě korun. ROP Severovýchod by chtěl požádat o 600 milionů korun.

 

Vláda schválila přesun 7,3 miliardy korun z rizikových operačních programů ve středu. O 3,1 miliardy korun přijde operační program ROP Severozápad, z kterého nyní kvůli dřívějším špatně připraveným projektům nemohou čerpat dotace Ústecký a Karlovarský kraj. Kromě toho ministerstvo navrhlo přesunout 3,7 miliardy korun z Operačního programu Životní prostředí do Operačního programu Doprava. O půl miliardy přijde také Operační program Technická pomoc.

Podle předsedy Regionální rady ROP Severozápad Petra Navrátila rozhodnutí vlády ještě není definitivní, dokud s tím nebude souhlasit monitorovací výbor a Evropská komise. "Je to tak trochu rána do zad," uvedl Navrátil. Ukazuje to také, jestli má vláda snahu ROP Severozápad vůbec spustit, já ale pořád věřím, že ano, dodal.

Na jaké konkrétní projekty budou přerozdělené peníze směřovat se rozhodne většinou až v červnu. "Nyní zjišťujeme, kde je peněz nejvíce potřeba, zda tomu odpovídá poptávka a nakolik jsou připravené projekty," řekl ČTK například ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko David Sventek. Peníze ale nejspíš poslouží na městskou dopravu, modernizaci škol a sociální služby.

Ředitel Úřadu Regionální rady Střední Čechy Tomáš Novotný bere peníze navíc jako satisfakci, půjdou hlavně do zvýšení kapacity mateřských školek a okrajově do středních škol, příměstské dopravy a sociální integrace. Středočeský ROP po vypuknutí korupční aféry bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) musel totiž projít auditem, při kterém se zkontrolovalo 65 projektů za více než tři miliardy korun. Pochybení bylo u necelého procenta projektů, což byl údajně jeden z nejlepších výsledků auditů operačních programů v ČR.

ROP Jihovýchod, který zahrnuje Jihomoravský kraj a Vysočinu, získá navíc 600 milionů korun. Podle mluvčí mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Kateřiny Dobešové by peníze měly být využity na střední školství, vzdělávací infrastrukturu a dopravu. Na celé šestileté období, které letos končí, měl ROP Jihovýchod dosud 18,4 mld.

ROP Severovýchod by chtěl z této sumy požádat o 600 milionů korun, které by použil na projekty v dopravě, školství a zdravotnictví, řekla ČTK mluvčí regionu Severovýchod Eva Jouklová. Podmínkou pro získání peněz je však podle ní obnovení takzvané certifikace, tedy čerpání evropských peněz pro program. Obnovení certifikace záleží na zaplacení pokuty, takzvaných korekcí, ministerstvu financí. Tato záležitost zatím nebyla mezi ROPem Severovýchod a ministerstvem financí úspěšně vyřešena. Výše pokuty, kterou by měly Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj zaplatit za chybovost z dřívějších projektů, činí téměř 400 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK