Prodej nových domů v USA vzrostl, ceny jsou na rekordu

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. května (ČTK) - Prodej nových domů v USA v dubnu proti předešlému měsíci vzrostl o 2,3 procenta, zatímco ceny domů se dostaly na nový rekord. Dnešní údaje amerického ministerstva obchodu podle agentury Reuters potvrzují, že realitní trh v USA se dál zotavuje z následků hluboké krize. Vyššímu prodeji nemovitostí pomohl růst pracovních míst a téměř rekordně nízké sazby hypotečních úvěrů.

V přepočtu na celý rok se v USA minulý měsíc prodalo 454.000 nových domů. Ekonomové očekávali, že se prodej zvýší na 425.000 nemovitostí. Za zdravý vývoj ekonomové považují stav, kdy se ročně v USA prodá kolem 700.000 nových domů. Přepočet na celý rok znamená, že když bude prodej pokračovat dosavadním tempem, prodá se za celý rok zmíněných 454.000 nemovitostí.

Medián prodejní ceny domů činil 271.600 dolarů (5,5 milionu USD). Je to o 14,9 procenta více než před rokem a zároveň je to nejvyšší cena od chvíle, kdy ministerstvo obchodu začalo v 60. letech minulého století tato čísla sledovat. Medián, na rozdíl od průměru, udává střední hodnotu, a v analyzovaném souboru čísel tak neodráží extrémní hodnoty.

Trh obytných realit je jednou z klíčových součástí americké ekonomiky a loni se začal po dlouhé stagnaci postupně zotavovat. Bylo to zároveň poprvé od roku 2005, kdy obytná výstavba přispěla k růstu americké ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK