Japonský jen po statistice z Číny zpevňuje k dolaru i k euru

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. května (ČTK) - Japonský jen dnes na devizových trzích prudce zpevňoval vůči dolaru i euru. Důvodem byla slabá statistika z Číny, která stáhla dolů akciové trhy a vyvolala mezi investory zájem o bezpečnější investice - mezi něž patří právě i japonská měna. V závěru dne však začala japonská měna část zisků smazávat.

Zhruba v 17:20 SELČ dolar k jenu vykazoval pokles o 1,4 procenta a nacházel se blízko 101,70 JPY. Euro k jenu bylo slabší o 0,9 procenta na 131,30 JPY a během dne se propadlo až na 129,94 JPY. Vůči dolaru však euro zpevnilo o 0,5 procenta na 1,2916 USD.

Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v květnu poprvé po sedmi měsících klesla. Srazil ji zejména propad nových zakázek. Předběžné údaje finančního ústavu HSBC na základě anket u nákupních manažerů čínských firem tak zvýšily obavy o růst druhé největší ekonomiky světa.

Statistika z Číny, doplněná nervozitou z omezení podpůrné politiky americké centrální banky (Fed) po středečním vystoupení šéfa Fedu Bena Bernankeho v Kongresu, způsobila prudký pokles japonského akciového trhu. Ten dnes zažil nejhlubší ztrátu za více než dva roky, respektive od havárie jaderné elektrárny Fukušima.

Někteří analytici se ale domnívají, že dnešní statistika z Číny byla pro investory pouze omluvou k mírné korekci trhu a realizaci zisků. Od začátku letošního roku dolar k jenu zpevnil zhruba o 17 procent, podle analytiků by ale teď mohl pokračovat v poklesu, pokud budou dál klesat také akcie. Změnu trendu, tedy trvalejší pokles dolaru vůči jenu, vzhledem k současné měnové politice Japonska a Spojených států analytici nečekají.

"Korekce (kurzu dolar/jen) má potenciál k tomu, aby pokračovala. Riziko dramatického poklesu zde ale není a případný pokles pod 100 JPY/USD by měl být krátkodobý," řekl agentuře Reuters analytik banky Nordea Niels Christensen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK