Pražská burza v souladu se světovými trhy oslabila

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Pražský akciový trh dnes v souladu s hlavními světovými trhy ztrácel. Hlavní index PX uzavíral níže o 1,05 procenta na 978,96 bodu. Nejvíce klesly akcie těžařské firmy NWR, operátora Telefónica O2 a Erste Group Bank. Největší zisky naopak měly cenné papíry mediální skupiny CME, textilní firmy Pegas Nonwovens a Komerční banky. Vyplývá to z výsledků burzy.

Výprodej na akciových trzích podle Josefa Němého z Komerční banky spustily komentáře šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho o budoucnosti kvantitativního uvolňování, což otočilo středeční obchodování na tamních burzách. Vysoké ztráty na asijských trzích pak způsobilo kromě zpráv z USA zklamání z čínského průmyslu.

Špatná nálada se plně přesunula na evropské burzy a krátce po otevření klesají také americké indexy navzdory tomu, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl menší, než se čekalo. "Právě zlepšení na trhu práce však může přispět k utažení měnové politiky americké centrální banky a paradoxně tak způsobit další pokles akciových trhů," dodal Němý.

Na pražské burze dnes nejvíce klesly cenné papíry NWR, a to o 4,13 procenta na 33,65 koruny. Akcie NWR tak opět prohloubily historické minimum, upozornil Němý.

O více než dvě procenta přišly akcie Erste Bank a Telefóniky. Konkrétně Erste o 2,24 procenta na 655 korun a Telefónika o 2,31 procenta na 296,50 korny.

Výrazný zisky naopak dnes měly akcie CME, které tak podle Němého doháněly středeční nebývalý růst na trhu Nasdaq. V Praze uzavřely dražší o 6,89 procenta na 71,40 koruny.

O více než dvě procenta zdražily cenné papíry Komerční banky a Pegasu. Akcie KB si připsaly 2,27 procenta na 3830 korun a Pegasu 2,33 procenta na 553,60 koruny.

Firma Pegas ráno zveřejnila výsledky za první čtvrtletí, podle kterých zvýšila meziročně za první čtvrtletí tržby o 13 procent na 1,3 miliardy korun. Zisk jí však klesl o 66 procent na 78,5 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK