Ceny ropy po nepříznivých údajích z Číny klesly

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesly a barel severomořské ropy Brent sestoupil ke 100 dolarům. Ropa tak reagovala na méně příznivé údaje z Číny, investoři se ale zároveň obávají, že americká centrální banka (Fed) by mohla předčasně omezit svou uvolněnou měnovou politiku.

Podle předběžné údajů banky HSBC aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu tento měsíc poprvé po sedmi měsících klesla. Čína je druhá největší ekonomika světa po USA a patří k největším světovým spotřebitelům ropy.

Cena Brentu klesla kolem 17:15 o více než dolar na 101,20 USD za barel. Během dne sestoupila až na 100,64 USD, což byla nejnižší hodnota od 2. května. Ve srovnání s počátkem roku Brent podstatně zlevnil; zatím nejdráž se letos prodával 8. února, kdy stál barel 119,17 USD.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se dnes odpoledne prodávala za zhruba 92,90 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku odepsala více než dolar a třicet centů. Částečně tak smazala ztráty, neboť její pokles dříve překonal dva dolary.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že prodej nových rodinných domů v USA v dubnu proti předešlému měsíci vzrostl o 2,3 procenta. I když známky hospodářského oživení obvykle přispívají k růstu cen ropy, experti tyto zprávy vysvětlují ve světle toho, jak by mohly ovlivnit program kvantitativního uvolňování Fedu a jeho možného omezení.

Americká centrální banka pumpuje stovky miliard dolarů na peněžní trhy, což podporuje i obchod s komoditami, včetně ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 101,20 102,60 New York - Nymex WTI červenec 92,92 94,28

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK