Akcie v USA dopoledne kvůli Fedu a statistice z Číny klesaly

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes dopoledne klesaly. Dow Jonesovu indexu se ale díky růstu akcií firem Hewlett-Packard a Boeing podařilo kolem poledne ztráty smazat. Za nepříznivý vývoj mohla zejména slabá statistika z Číny a také obavy, že americká centrální banka (Fed) omezí svůj stimulační program dříve, než investoři doufali.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones přidával méně než 0,1 procenta a nacházel se v blízkosti 15.314 bodů. Širší index S&P 500 však ztrácel 0,3 procenta na 1621 bodů, index technologického trhu Nasdaq odepisoval 0,1 procenta na 3459 bodů.

Zápis z posledního zasedání Fedu ukázal, že někteří zástupci měnového výboru jsou nakloněni omezení nákupu dluhopisů již na počátku června. Šéf Fedu Ben Bernanke předtím řekl, že Fed by mohl začít omezovat tempo růstu nákupu dluhopisů na jednom ze svých "příštích několika setkáních", pokud si ekonomické oživení udrží dynamiku.

Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v květnu poprvé po sedmi měsících klesla. Srazil ji zejména propad nových zakázek. Předběžné údaje finančního ústavu HSBC na základě anket u nákupních manažerů čínských firem tak zvýšily obavy o růst druhé největší ekonomiky světa.

Výprodej na trzích byl přitom v průběhu dneška velmi výrazný. Ztráty dopoledne v USA vykazovalo všech deset hlavních sektorů indexu S&P. Akcie Hewlett-Packard však asi 12 procent přidávaly, a to díky lepšímu výhledu hospodaření na letošní rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK