Akcie v USA smazaly většinu hlubokých ztrát, dolar k jenu klesl

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. května (ČTK) - Americké akcie během dneška postupně smazaly prakticky všechny hluboké ztráty, které utrpěly na začátku obchodování. Trh zpočátku reagoval na horší statistiku z Číny a na obavy, že by Spojené státy mohly předčasně zmírnit podpůrnou měnovou politiku. Později se ale dostavila vzpruha v podobě lepšího výhledu společnosti Hewlett-Packard a s ní i příznivější statistika z USA. Na devizových trzích oslabil dolar vůči japonskému jenu.

Dow Jonesův index odepsal 12,67 bodu a obchodní den uzavřel poklesem o 0,08 procenta na hodnotě 15.294,50 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,29 procenta na 1650,51 bodu, index Nasdaq Composite oslabil o 0,11 procenta a uzavřel na 3459,42 bodu. Indexům se během dne podařilo ztráty smazat a Dow Jones i S&P 500 byly přechodně v zisku.

Náladu na trhu pomohl zlepšit Hewlett-Packard, jehož akcie zpevnily o více než 17 procent na nové roční maximum 24,95 USD. Firma totiž zlepšila výhled na letošní rok, díky čemuž investoři přehodnotili názor na vyhlídky ekonomiky. Přispěla k tomu také statistika z amerického trhu práce a čísla o prodeji nových domů.

Zprvu měl negativní vliv na vývoj cen akcií zápis z posledního zasedání americké centrální banky (Fed), který ukázal, že někteří zástupci měnového výboru by chtěli omezit nákup dluhopisů už na počátku června. Šéf Fedu Ben Bernanke předtím řekl, že Fed by mohl začít omezovat tempo růstu nákupu dluhopisů na jednom ze svých "příštích několika setkáních", pokud si ovšem ekonomické oživení udrží dynamiku.

"Každého poklesu cen teď všichni využívají jako příležitosti k nákupu. Proto jsme viděli i ten prudký zvrat během dne, ačkoliv ráno ceny výrazně klesaly," poznamenal k obchodování prezident investiční společnosti Alan B. Lancz & Associates Alan Lancz. "V prostředí tak nízkých úrokových sazeb investoři nemají moc na výběr," dodal.

Nepříznivý vliv na akcie měla i zpráva o aktivitě v čínském zpracovatelském průmyslu. Aktivita totiž v květnu poprvé po sedmi měsících klesla a dolů ji srazil zejména propad nových zakázek. Předběžné údaje finančního ústavu HSBC na základě anket u nákupních manažerů čínských firem tak zvýšily obavy o růst druhé největší ekonomiky světa.

Na devizových trzích se prudce snižoval kurz dolaru, a to zejména vůči japonskému jenu. Hlavní příčinu analytici vidí v propadu cen japonských akcií, jejichž hlavní index dnes odepsal více než sedm procent. Zaznamenal tak nejhlubší ztrátu za více než dva roky. Zájem investorů se tak zaměřil na měny, které jsou považovány za takzvaný bezpečný přístav. Vedle jenu to je například švýcarský frank.

Jen k dolaru vystoupil až na 100,82 JPY, což bylo dvoutýdenní maximum. Vzdálil se tak více než čtyřletému minimu 103,73 JPY, na němž byl ve středu. V době, kdy končilo obchodování na burze v New Yorku, dolar proti jenu ztrácel 1,3 procenta na 101,79 JPY. Euro k jenu odepsalo 0,7 procenta na 131,73 JPY a během dne spadlo až na 129,94 JPY. Euro k dolaru zpevnilo o 0,6 procenta na 1,2938 USD.

Propad z předchozích dnů naopak zastavil švýcarský frank, který si vůči dolaru připsal jedno procento na 0,9682 CHF. Euro k franku oslabilo o 0,4 procenta na 1,2528 CHF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK