Nálada podnikatelů v Německu v květnu vzrostla

24.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. května (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v květnu po dvou měsících poklesu zvýšila a byla mnohem lepší, než čekali analytici. Ukázal to průzkum, jehož výsledky dnes zveřejnil výzkumný institut Ifo. Zpráva je dalším potvrzením toho, že největší evropská ekonomika po slabém růstu v prvním čtvrtletí nabírá dech.

Index podnikatelské nálady se v květnu zvýšil na 105,7 bodu z dubnových 104,4 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení indexu jen na 104,5 bodu. Jejich nejlepší odhad přitom počítal s růstem nejvýše na 105,5 bodu. Hodnota indexu odráží postoj představitelů zhruba 7000 firem z celého Německa.

Ukazatel současné situace se zvýšil o 2,7 bodu na 110 bodů. Dílčí index podnikatelských očekávání zůstal na dubnových 101,6 bodu.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Spolkový statistický úřad dnes potvrdil, že německá ekonomika se v prvním čtvrtletí díky soukromé spotřebě vyhnula recesi. Hrubý domácí produkt se v srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 0,1 procenta. Meziročně však ekonomika klesla o 1,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK