Koruna dopoledne zpevnila k euru těsně nad 26 Kč/EUR

24.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne posilovala k oběma světovým měnám. Kolem 10:50 si proti čtvrtku polepšila o devět haléřů na 26,05 Kč/EUR. K dolaru se obchodovala na 20,04 Kč/USD, byla tak silnější o 22 haléřů. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka za posílením koruny k euru nadále stojí hlavně technické faktory, pomohla jí ale i dnes zveřejněná statistika důvěry českých podniků a spotřebitelů v domácí ekonomiku.

"V blízkosti hranice 26 Kč/EUR by mělo obchodování probíhat i po zbytek dnešního dne. V dlouhodobějším horizontu několika týdnů má poté koruna i nadále prostor k dalším ztrátám," uvedl Novák.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk v této souvislosti připomněl, že podobný vývoj zaznamenala koruna i v předchozích dvou dnech, kdy dobře vystartovala, ale zisky si nakonec neudržela.

Vývoj koruny vůči dolaru podle analytiků ovlivňuje obchodování eura k dolaru. "Po stagnaci trvající od čtvrtečního večera kurz roste na 1,2975 USD/EUR. Pro euro je tak závěr týdne pozitivní a naznačuje krátkodobý obrat po poklesu z minulého týdne," doplnil Vlk.

ktp mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK