Pojišťovny mohou poslední tornáda v USA stát až pět miliard USD

24.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. května (ČTK) - Série tornád, která od 18. do 20. května zasáhla Spojené státy, bude pojišťovny stát od dvou do pěti miliard dolarů (40 až 100 miliard Kč). Odhadla to dnes společnost Eqecat, která se zabývá modelováním škod z katastrof. V případě výsledku na horní hranici odhadu by to byla druhá nejvyšší pojištěná škoda z tornád od dubna 2011, kdy větrný vír zasáhl Tuscaloosu v Alabamě a okolí.

Deset amerických států zasáhlo od soboty do pondělí celkem 76 tornád. Naprostá většina škod připadá na obří vír, který v pondělí zdevastoval padesátitisícové město Moore ve státě Oklahoma a zanechal po sobě 24 mrtvých a více než dvě stovky zraněných. Úřady předběžně odhadly, že celková výše škod přesáhne dvě miliardy dolarů. Větrný vír tam zničil či poškodil až 13.000 domů.

Smršť, která zasáhla město Moore, byla vzácnou a mimořádně silnou formou tornáda o síle EF5, což ho řadí do horní části rozšířené Fujitovy stupnice. Tyto větrné víry jsou schopny vytrhnout ze základů i zpevněné budovy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK