Ceny ropy dál klesají, míří k nejhlubší ztrátě za víc než měsíc

24.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál klesají a směřují k nejhlubší týdenní ztrátě za více než měsíc. Trh s ropou nyní podkopává zejména slabá ekonomika a z části také vysoké zásoby suroviny ve vyspělých zemích.

Severomořská ropa Brent oslabila kolem 15:10 SELČ o 70 centů na 101,74 dolaru za barel a její cena klesá už čtvrtý den po sobě. Proti minulému pátku ztrácí Brent přes dvě procenta, což by znamenalo nejvýraznější týdenní propad od poloviny dubna. Americká ropa WTI zlevnila o 1,15 dolaru na 93,10 dolaru za barel.

Ropa Brent sestoupila ve čtvrtek až na třítýdenní minimum 100,64 dolaru. Ceny komodit i akcií srážely nečekaně špatné údaje z čínského průmyslu a obavy z toho, že americká centrální banka může v dohledně době začít s omezováním podpůrné měnové politiky. Tomu nahrály příznivé čtvrteční údaje z amerického trhu práce i trhu bydlení.

Zásoby ropy na americkém trhu jsou nyní v blízkosti rekordních úrovní. Trh bude sledovat zahájení letní motoristické sezony v USA a obchodníci zároveň upozorňují na to, že benzinu je teď ve skladech rafinerií více než dost. Zásoby benzinu v USA byly minulý týden podle vládních údajů nejvyšší za toto roční období od roku 1999.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 101,74 102,44 New York - Nymex WTI červenec 93,10 94,25

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK