Největší řecká banka NBG měla druhý čtvrtletní zisk po sobě

24.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 24. května (ČTK) - Největší řecký finanční ústav National Bank of Grece (NBG) dosáhl v prvních třech měsících roku druhého čtvrtletního zisku po sobě. Dopomohly k tomu nižší náklady financování a pokles rezerv proti špatným úvěrům, sdělila dnes společnost.

NBG vytvořila čistý zisk 27 milionů eur (700 milionů Kč), zatímco loni ve stejném období utrpěla ztrátu 731 milionů eur. Do rezerv proti ztrátovým úvěrům banka nyní odvedla 428 milionů eur proti 505 milionů eur před rokem.

Vlastníci NBG na konci dubna schválili plán rekapitalizace, který počítá s emisí nových akcií v hodnotě 9,75 miliardy eur (253 miliard Kč). Banka by pak mohla plně převzít finanční ústav Eurobank, a vytvořit tak největší bankovní skupinu v Řecku.

Většinu kapitálu NBG poskytne řecký státní fond na podporu finančního sektoru (HFSF), který peníze dostane z evropských fondů. Fond zajistí většinu nových peněz i pro další tři velké banky - Eurobank, Alpha Bank a Piraeus Bank. Čtveřice velkých řeckých bank potřebuje nový kapitál v celkové sumě 27,5 miliardy eur.

Řecké banky se od začátku tamní dluhové krize potopily do hlubokých ztrát v důsledku rozsáhlých odpisů řeckých státních dluhopisů a špatných úvěrů. Nový kapitál potřebují na to, aby se jejich ukazatel solventnosti dostal na úroveň, kterou požaduje centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK