Pražská burza se dále propadala, oslabily banky a Telefónica

24.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Pražská burza se dnes dále propadla, když index PX klesl o 0,78 procenta na 971,37 bodu. Burzu táhlo dolů hlavně oslabení bank a telekomunikačního operátora Telefónica ČR. Pokles cen sice zaznamenala jen polovina ze 14 hlavních emisí, zatímco druhá polovina posilovala, ale mezi oslabujícími byla řada firem, s jejichž akciemi se obchoduje v největších objemech. Propad mírnil jen růst akcií ČEZ.

Burza ještě dopoledne mírně posilovala, ale růst neudržela a dnešek uzavřela poklesem. Podle analytika Josefa Kohouta z Patria Finance se podobně měnila situace i na dalších evropských akciových trzích. "Především západoevropská část regionu se v závěru začala propadat do jednoprocentních ztrát," uvedl.

Nejvíce ztratil developer Orco, a to 3,1 procenta na 56,2 koruny za akcii. Ovšem za celkovým propadem stály především ztráty bankovní skupiny Erste a operátora Telefónica, jejichž akcie patří k nejobchodovanějším. Cenné papíry Erste oslabily o 2,11 procenta na 641,2 koruny a akcie Telefóniky o 0,84 procenta na 294 korun. Menší pokles zaznamenala i Komerční banka, jejíž akcie oslabily o 0,13 procenta na 3825 korun.

Výraznější pokles postihl také pojišťovací skupinu VIG nebo síť autobazarů AAA. Akcie pojišťovny zlevnily o 1,92 procenta na 1020 korun a cenné papíry AAA o 1,24 procenta na 23,8 koruny.

Pokles pražské burzy mírnil vývoj akcií energetické firmy ČEZ. Její cenné papíry, které dnes jako tradičně dosáhly nejvyššího objemu obchodování, podražily o 0,81 procenta na 550,9 koruny. "Skupina ČEZ má podle jejího šéfa zájem podílet se na privatizaci polské elektrárenské společnosti Energa," sdělil Kohout.

Dlouhodobý propad se dnes podařilo zvrátit těžební firmě NWR, jejíž cenné papíry posílily o 1,34 procenta na 34,1 koruny. Největšího růstu ovšem dosáhla tabáková společnost Philip Morris ČR, a to o 1,69 procenta na 11.160 korun za akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK