Americké akcie třetí den po sobě klesají

24.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. května (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování klesaly, a to už třetí den po sobě. Jejich hlavní indexy tak směřují k první týdenní ztrátě za posledních pět týdnů. Investoři se nadále obávají, že americká centrální banka (Fed) začne už brzy zmírňovat svou dosavadní silně podpůrnou měnovou politiku.

V poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index vykazoval pokles o 0,2 procenta na 15.262 bodů. Širší index S&P 500 oslabil o 0,35 procenta na 1644 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite se nacházel blízko 3447 bodů se ztrátou 0,4 procenta.

Americké akcie od středy klesají v reakci na slova šéfa Fedu Bena Bernankeho, který naznačil možnost omezení nákupů dluhopisů už na některém z příštích zasedání. Krajně uvolněná měnová politika, v níž Fed pumpuje na trhy velké objemy levných peněz, je jednou z hlavních příčin letošního silného vzestupu akciového trhu.

Řada analytiků ale poukazuje na to, že Fed by k takovému kroku přistoupil až v situaci, kdy by ekonomika jednoznačně vstoupila na dráhu zdravého růstu. To by už samo o sobě táhlo akcie dál vzhůru.

Na trhu ale po Bernankeho vystoupení převládla opatrnost, která v růstu na stále nová maxima v posledních týdnech na Wall Street chyběla. "Trh by se rád vrátil níž, blíž k atraktivnějším cenám," řekl agentuře Reuters analytik Peter Kenny z investiční společnosti Knight Capital.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK