Dolar po příznivých údajích z USA zpevnil k euru

24.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. května (ČTK) - Dolar dnes po překvapivě příznivých údajích ze Spojených států zpevnil k euru, a smazal tak dřívější ztráty, které měl vůči evropské měně během dne. Za celý týden však euro k dolaru posílilo, a to o 0,7 procenta. Byl to přitom první týdenní nárůst za tři týdny. K jenu dnes dolar oslabil o procento.

Růst dolaru dnes podpořily zprávy amerického ministerstva obchodu, podle něhož objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby v USA v dubnu vzrostl o 3,3 procenta. Analytici čekali růst pouze o 1,5 procenta.

Euro k dolaru oslabilo na 0,1 procenta na 1,2922 USD. Během dne se ale dostalo až na 1,2995 USD a jeho růst podpořil průzkum institutu Ifo, podle něhož se podnikatelská nálada v Německu v květnu po dvou měsících poklesu zlepšila.

Německo je největší ekonomikou eurozóny. Příznivější údaje z této země tudíž vyvolávají naději, že by tamní ekonomika mohla uspíšit konec recese v jiných státech eura.

Vůči japonskému jenu dnes dolar klesl o procento na 100,94 JPY. Euro k jenu oslabilo o 1,1 procenta na 131,40 JPY. Podobně jako dolar přitom euro ve čtvrtek vůči jenu sestoupilo na nejnižší hodnotu za dva týdny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK