Americké akcie smazaly ztráty, za celý týden ale klesly

24.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. května (ČTK) - Americké akcie dnes smazaly většinu počátečních ztrát, ale index širšího trhu klesl třetí den po sobě. Wall Street zaznamenala první týdenní ztrátu za posledních pět týdnů. Investoři se nadále obávají, že americká centrální banka (Fed) začne už brzy omezovat svou dosavadní silně podpůrnou měnovou politiku.

V závěru dne se Dow Jonesův index vymanil ze ztrát a získal 0,06 procenta na 15.303,10 bodu. Širší index S&P 500 stejně nepatrným tempem oslabil na 1649,60 bodu. Ukazatel technologického trhu Nasdaq Composite Index klesl o 0,01 procenta na 3459,14 bodu. Za celý týden Dow Jones oslabil o 0,3 procenta a S&P 500 i Nasdaq ztratily shodně po 1,1 procenta.

Počáteční ztráty výrazně zmírnil silný růst akcií největšího světového výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble. Trh tím reagoval na překvapivý návrat někdejšího šéfa skupiny A.G. Lafleyho zpět do funkcí předsedy správní rady a generálního ředitele. Pozitivně také trh ovlivnily údaje o růstu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby.

Americké akcie od středy klesají v reakci na slova šéfa Fedu Bena Bernankeho, který naznačil možnost omezení rozsáhlých nákupů dluhopisů už na některém z příštích zasedání. Krajně uvolněná měnová politika, v níž Fed pumpuje na trhy velké objemy levných peněz, je jednou z hlavních příčin letošního silného vzestupu akciového trhu. Na trhu tak po Bernankeho vystoupení převládla opatrnost, která v růstu na stále nová maxima v posledních týdnech na Wall Street chyběla.

Řada analytiků ale poukazuje na to, že Fed by k omezení stimulace přistoupil až v situaci, kdy by ekonomika jednoznačně vstoupila na dráhu zdravého růstu. To by už samo o sobě táhlo akcie dál vzhůru. Poukazují také na to, že trh letos roste i díky příznivému vývoji na trhu práce a bydlení.

Na devizovém trhu dolar po počátečním poklesu oživil s pomocí údajů o růstu zakázek v USA. Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2928 USD. Za celý týden však euro posílilo o 0,7 procenta a vykázalo první týdenní nárůst za tři týdny.

K jenu dolar naopak kvůli oslabení globálních akciových trhů výrazně klesl a zaznamenal nejvýraznější týdenní ztrátu za téměř dva roky. Ke konci newyorského obchodování klesl o 1,1 procenta na 100,90 JPY a za týden oslabil o 2,2 procenta. Euro proti jenu ztratilo rovněž 1,1 procenta a uzavřelo na 130,10 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK