Pražská burza v souladu s trhy roste tažena hlavně bankami

27.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne obrátila směr a v souladu s evropskými trhy posílila. Hlavní index PX krátce před 11:00 rostl o 0,81 procenta na 979,25 bodu, tažen především akciemi bank. Posílila většina titulů, nejvíce mediální CME.

Na trzích by však dnes podle Martina Olivy z Patria Direct dnes měla převládat nižší aktivita, protože klíčové trhy v Británii a v USA jsou kvůli státnímu svátku zavřeny.

Pražský index táhnou především akcie Erste Group Bank, které stouply o 1,29 procenta na 649,50 koruny, a akcie Komerční banky, které si připsaly 0,65 procenta na 3850 korun. "O víkendu se s odporem bank setkala vyslovená úvaha rakouského kancléře Wernera Faymanna o zvýšení bankovní daně kvůli finančnímu vyřešení pádu Hypo Alpe Adria," upozornil Oliva.

Daří se i energetickému titulu ČEZ, jehož akcie stouply o 1,47 procenta na 559 korun. Ministr financí Miroslav Kalousek během víkendu zopakoval, že jako akcionář ČEZ nemůže souhlasit s rozšířením Temelína, protože se to podle něj nevyplatí. Také předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes upozornil, že bez garantované návratnosti bude celý projekt jen těžko realizovatelný, podotkl Oliva.

Na páteční růst na americké burze navazují cenné papíry CME a mezi pražskými tituly posílily zatím nejvíce, a to o 4,05 procebnta na 74,50 koruny.

Před úterními výsledky pojišťovny VIG posílily její akcie o pětinu procenta na 1022 koruny. Analytici JPMorgan snížili cílovou cenu titulu na 32 EUR (cca 830 Kč) z 35 EUR (cca 908 Kč), doporučení na stupni "neutral" bylo ponecháno, upozornil Oliva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK