Lidé si letos půjčují méně, přesto počet dlužníků neklesá

27.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - Počet lidí dlouhodobě nesplácejících své dluhy v Česku letos neklesá i přesto, že si peníze půjčuje stále méně lidí. V tomto roce roste zejména průměrná dlužná částka. Nejhorší je situace v regionech severní Moravy s nejvyšší nezaměstnaností. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími inkasními agenturami.

"Přibývá lidí, kteří mají stále hlouběji do kapsy. Za první tři měsíce jsme zpracovali nové případy nesplácených úvěrů v hodnotě přes 126 miliónů korun. Průměrný dluh činí 32.320 Kč," uvedl analytik inkasní společnosti M.B.A. Finance Petr Fic. Za celý rok 2012 přitom měla nesplácené nebankovní úvěry za celkem 518 milionů Kč při průměrná částce 18.900 Kč.

Objem nesplácených úvěrů dlouhodobě roste, souhlasila mluvčí inkasní společnosti KRUK Hana Rákosníková. "Příčinu vidíme v ekonomické situaci, která je klíčovým faktorem pro schopnost obyvatelstva splácet dluhy. Počet dlužníků se zvyšuje minimálně, zhoršuje se spíše jejich solventnost, tedy schopnost splácet další splatné závazky. Dlužníci tak častěji přistupují ke sloučení dluhů do jediného, tedy konsolidaci svých dluhů ve víře, že získají výhodnější podmínky," dodala.

Vzhledem k ekonomické situaci se snižuje vymahatelnost dluhů, ale při meziročním srovnání se počty pohledávek drží ve stejných mezích, uvedla mluvčí Asociace inkasních agentur Jana Tatýrková. Za rok 2012 přibyly podle ní na trhu dva miliony nových pohledávek za téměř 30 miliard Kč, což je obdobné jako za rok 2011. Průměrná pohledávka se zvýšila asi o 750 Kč na 15.945 Kč.

Nejvíce nesplácených úvěrů je v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, kde v součtu tvoří přes 31 procent všech pohledávek. "V těchto regionech je vysoká nezaměstnanost a ta se pochopitelně projevuje v ekonomické situaci domácností," uvedl Fic. Vysoký podíl dlužníků (11 procent) je také v Ústeckém a Středočeském kraji. V Praze je podíl dlužníků nízký (šest procent), ale jejich nesplacené dluhy v absolutní částce trojnásobně převyšují republikový průměr, který je 28.000. Kč. Naproti tomu relativně nízké dluhy mají obyvatelé Jižní Moravy a Královéhradecka.

Podle údajů České leasingové a finanční asociace si v prvním čtvrtletí tohoto roku domácnosti vypůjčily na financování zboží a služeb 8,09 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o pět procent. Lidé tedy více zvažují, zda se mohou zadlužit, aby si pořídili například spotřební zboží, vybavení domácností či pořídili nový vůz. Tedy věci a služby, které nezbytně nepotřebují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK