MF: Objem peněz na finančním trhu loni stoupl na 4,1 bilionu Kč

27.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - Celkový objem peněz použitelných na finančním trhu v Česku loni stoupl o 6,4 procenta na 4,1 bilionu korun. Téměř 70 procent z toho tvoří vklady v bankách, ty loni stouply o sedm procent na 2,85 bilionu korun. Vyplývá to ze zprávy o vývoji finančního trhu v roce 2012, kterou dostane pro informaci ve středu vláda.

Celkově za poslední čtyři roky pode zprávy významně stoupl podíl právě bankovních vkladů z 67,7 procenta v roce 2008 na 69 procent loni. Následovalo penzijní připojištění, jehož podíl se zvýšil z 5,5 procenta na šest procent. Umístění technických rezerv pojišťoven si udržuje stabilní podíl kolem deseti procent. Naopak za poslední čtyři roky pokles podíl peněz v oběhu na 9,4 procenta a objem prostředků v kolektivním investování na 5,7 procenta.

Poměr vkladů a úvěrů tuzemských bank byl loni podle zprávy na 143 procentech. "Tato poměrová hodnota dokládá, že úvěry poskytnuté klientům bankami v ČR jsou více než plně profinancovány vklady získanými od klientů. Z tohoto hlediska patří bankovní sektor v ČR mezi nejvíce odolné v Evropě," uvedla zpráva. Naopak nejméně příznivé hodnoty vykazuje podle zprávy například Irsko nebo některé ekonomiky Skandinávie a Pobaltí.

Zpráva obsahuje vedle analýzy dalších oblastí finančního trhu a vládního sektoru také výčet hlavních legislativních aktivit ministerstva financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK