Zadavatelům zakázek chybí certifikát, hrozí spory o platnost

27.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - Pětina zadavatelů veřejných zakázek je v ohrožení, protože jejich profil, na němž zveřejňují vypsané zakázky, nemá potřebné certifikáty. V krajním případě hrozí rušení výsledků takových výběrových řízení. Vyplývá to z analýzy společnosti Otidea, kterou má ČTK k dispozici.

Veřejné zakázky musí zadavatelé uveřejňovat na profilu zadavatele. Ten by podle doporučení ministerstva pro místní rozvoj (MMR) měl být certifikován, že se zveřejněnými dokumenty nemůže nikdo dodatečně manipulovat. Kromě toho musí mít možnost výstupu v tabulkovém editoru. Právě splnění těchto dvou podmínek sledovala aktuální analýza společnosti Otidea, která se veřejnými zakázkami zabývá.

Závěry opakovaného šetření však ukázaly, že na konci dubna mělo svůj profil na webech nesplňujících jedno či obě tato kritéria 19 procent zadavatelů, což je přesně 1235. "Problém je v tom, že až dodavatelé pochopí, že tento nástroj není plně certifikován, mohou kvůli tomu podat námitku na neplatnost celého výběrového řízení. I s odvoláním k antimonopolnímu úřadu, který jediný může v takovém sporu rozhodnout, se tak celý proces může velmi protáhnout," varuje předseda představenstva společnosti Otidea Tomáš Langr, podle nějž to zadavatelům může velmi znepříjemnit život. O žádném podobném sporu však zatím neslyšel.

Problém s chybějící certifikací mají spíše menší profily, na nichž své zakázky zveřejňují pouze jednotliví zadavatelé. Nejspíš je k tomu vedou i náklady na certifikaci, které průměrně dosahují desítek tisíc korun. Případné problémy však ponese vždy zadavatel zakázky.

"Ze zákona za svůj profil zadavatele zodpovídá zadavatel, přestože je třeba umístěn u dodavatele," upozornil Langr, podle nějž tento problém zadavatelé nyní spíše podceňují. "Zatím se nic nestalo, tak to neřeší," myslí si Langr.

Profil zadavatele je elektronický nástroj, který slouží k uveřejňování dokumentů souvisejících s veřejnými zakázkami. Jeho internetová adresa je zveřejněna ve Věstníku veřejných zakázek. Systém je však příliš složitý, v současnosti podobných profilů existuje na 77, zakázky na nich na konci dubna zveřejňovalo 6400 zadavatelů. Zvažuje se proto vytvoření jednoho centrálního profilu, který by nejspíše spravovalo MMR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK