Pražská burza dnes rostla, aktivita investorů byla nízká

27.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - Pražská burza v úvodu nového týdne rostla a hlavní index PX přidal 0,94 procenta na 980,54 bodu. Burzu nahoru táhly akcie energetické firmy ČEZ a bankovní emise. Nejvíc zpevnily cenné papíry mediální společnosti CME. Kvůli svátku Memorial Day dnes byly uzavřeny trhy v zámoří a Londýně. Josef Němý z Komerční banky uvedl, že absence mnoha zahraničních obchodníků tak podle očekávání způsobila silně podprůměrný objem obchodů.

Pražská burza zahájila týden jednou z nejméně likvidních seancí v tomto roce, ne-li v dlouhodobější historii pražské burzy, poznamenal Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz.

Burzu nahoru táhly hlavně dnes nejvíce obchodované akcie ČEZ, které zpevnily o 1,20 procenta na 557,50 koruny. Na titul mohly pozitivně zapůsobit odpolední zprávy o oživení v dubnu odmítnutého návrhu zákona na nápravu trhu s emisními povolenkami, uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Dařilo se i oběma bankovním titulům. Cenné papíry Komerční banky přidaly 0,92 procenta na 3860 korun a akcie Erste Bank si polepšily o 0,97 procenta na 647,40 koruny. Z pohledu českých bank podle Kohouta není bez zajímavosti zpráva o tom, že obvodní soud pro Prahu 5 zamítl žalobu na ČSOB o vrácení poplatku za správu úvěru.

Akcie CME se zhodnotily o 4,61 procenta na 74,90 koruny. Urbánek upozornil, že titul si během posledních dvou týdnů připsal zhodnocení o téměř 50 procent. Zpevnil ovšem poté, co od začátku roku až po minimum na úrovni 52,6 Kč za akcii ztrácel přes 50 procent.

Cena akcií pojišťovny VIG stoupla o 1,37 procenta na 1034 korun a se ziskem více než dvě procenta na 34,80 koruny uzavřely akcie těžařské firmy NWR.

Objem obchodů dnes dosáhl pouze zhruba 221 milionů korun, z toho akciemi ČEZ za téměř 86 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK