Dolar při nízkém objemu obchodů posiluje k euru i jenu

27.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. května (ČTK) - Americký dolar odpoledne smazal počáteční ztráty vůči euru i japonskému jenu a začal znovu mírně zpevňovat. Objem obchodů však zůstal slabší, neboť ve Spojených státech a Velké Británii se kvůli svátkům neobchodovalo.

Zhruba v 18:40 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2929 USD a k jenu kleslo o 0,2 procenta na 130,72 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o 0,1 procenta na 101,11 JPY.

Dnes pokračovala korekce kurzu dolaru vůči jenu, kterou minulý týden zahájil prudký pokles akciových trhů. Pokles vyvolaly spekulace, že by centrální banka USA (Fed) mohla brzy začít omezovat svůj rozsáhlý program na podporu ekonomiky. Odpoledne však dolar tyto ztráty smazal a začal opět růst.

Většina analytiků očekává, že dolar bude k jenu posilovat i nadále a předchozí pokles označují pouze za dočasnou korekci. Důvodem je současná měnová politika japonské centrální banky. Kvůli ní dolar k jenu od začátku letošního roku zpevnil už o pětinu, a ocitl se tak nejvýše za čtyři a půl roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK