Ceny ropy kvůli zprávám z USA a Číny dál klesají

27.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. května (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích v dnešním slabém obchodování pokračovaly v mírném poklesu, a navázaly tak na zhruba dvouprocentní propad z minulého týdne. Trh je nadále pod vlivem posledních nepříznivých zpráv z čínské a z americké ekonomiky, tedy ze zemí, které jsou největšími světovými spotřebiteli ropy.

Severomořská ropa Brent oslabila kolem 19:20 SELČ o deset centů na 102,54 dolaru za barel. Americká ropa WTI zlevnila o půl dolaru na 93,63 USD. Obchodování na trhu s ropou bylo slabší, protože ve Velké Británii a v USA je dnes svátek.

Ropa se dostala pod zvýšený tlak minulý týden, a to po nečekaně špatných údajích z čínského a z amerického průmyslu. Na trh také dolehly obavy z toho, že americká centrální banka (Fed) může v dohledně době začít s omezováním své podpůrné měnové politiky. Brent sestoupil ve čtvrtek až na třítýdenní minimum 100,64 USD.

Údaje z minulého týdne také ukázaly, že zásoby ropy na americkém trhu jsou v blízkosti rekordních úrovní a zásoby benzinu jsou v tomto období roku nejvyšší za 14 let. To podle analytiků znamená, že nadcházející začátek motoristické sezony v USA zřejmě ceny nijak nezvýší.

Trh se bude nyní zaměřovat na páteční zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Všeobecně se ale čeká, že ropný kartel neudělá ve svých těžebních kvótách žádnou změnu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 102,53 102,64 New York - Nymex WTI červenec 93,63 94,13

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK