Koruna mírně klesla k euru i dolaru

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Česká měna mírně klesla vůči evropské i americké. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 11:00 proti pondělnímu závěru k euru slabší o čtyři haléře na 25,96 Kč/EUR a k dolaru o osm haléřů na 20,11 Kč/USD.

Směnný kurz koruny k euru je podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka i nadále ovlivňován především technickými faktory vzhledem k absenci tuzemských ekonomických dat.

Podle Nováka se výhled na vývoj kurzu koruny k euru rozchází v krátkém a delším časovém horizontu. "Zatímco během několika následujících dnů nelze vyloučit další mírné posílení koruny, tak z dlouhodobější perspektivy má koruna spíše prostor k dalšímu oslabení. Domácí ekonomika zůstává slabá, dochází ke kumulaci protiinflačních rizik a se slabším kurzem české měny je tedy nutné počítat minimálně do konce druhého čtvrtletí," míní.

Vůči dolaru koruna oslabila pod vlivem oslabení eura k dolaru. V 11:00 byl kurz na 1,2909 USD/EUR.

Podle Barbory Malé z Patria Online může být evropská měna mírně pod tlakem nečekaného poklesu květnového indexu spotřebitelské důvěry ve francouzské ekonomice, který dosáhl dřívějšího historického minima z července 2008.

Důležitá ekonomická kurzotvorná data budou zveřejněna v USA až odpoledne, především údaj o spotřebitelské důvěře, upozornili analytici.

vrk

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK