Studie: Hutnická výroba se stále nevrátila na úroveň před krizí

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - V hutnickém průmyslu navzdory očekávanému zlepšení nelze v příštích letech očekávat návrat na úroveň před vypuknutím celosvětové finanční a ekonomické krize. V České republice v současnosti výroba dosahuje zhruba tří čtvrtin objemu z roku 2007. Vyplývá to z výzkumu odvětvového svazu Hutnictví železa, který dnes představil na semináři na ministerstvu průmyslu a obchodu.

Celosvětová výroba přitom již předkrizovou úroveň vyrovnala v roce 2010, stále více ocelových produktů je proto do tuzemska dováženo. "Globální výrobu však táhnou jen asijské země, především Čína, která zvýšila svou hutní produkci za posledních pět let o téměř 50 procent," uvedl viceprezident Odvětvového svazu Hutnictví železa Jaroslav Raab.

Kvůli snížené produkci byly loni tržby českých hutníků o asi 14 miliard korun nižší než v předchozím roce, kdy byly téměř 107 miliard Kč. Stejné tržby kolem 93 miliard svaz očekává i letos. Mírný růst by tak měl nastat až v příštím roce.

Svaz dnes zopakoval dlouhodobé požadavky na český stát, aby řešil situaci kolem obnovitelných zdrojů, jejichž podpora v průmyslu zvyšuje ceny elektřiny. "Vláda České republiky spolu s tripartitou musí urychleně začít řešit podporu obnovitelných zdrojů, která zvyšuje ceny elektřiny pro český průmysl výrazně nad ceny, které platí naši konkurenti v okolních zemích," prohlásil člen představenstva Odvětvového svazu Hutnictví železa Vladimír Toman.

České hutnictví je specifické mimo jiné v soustředění převážně do jednoho regionu na severu Moravy, kde ale zároveň panují přísné ekologické limity. Podle svazu tuzemské hutnické firmy od roku 1993 investovaly do ekologizace přes 94 miliard korun.

Vít Juhaňák mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK