Slovenské úřady poprvé zakázaly vývoz nedostatkového léku

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 28. května (ČTK) - Slovenské úřady poprvé zakázaly vývoz léků do zahraničí, zejména do Česka. Důvodem je nedostatek medikamentu používaného například při léčbě epilepsie. Ceny léků na Slovensku se řadí k nejnižším v Evropské unii, což firmy využívaly k jejich skupování a následnému prodeji v zahraničí. Pacienti v zemi pod Tatrami kvůli tomu jen s obtížemi v lékárnách sháněli některé léky.

Právě kvůli rozmáhajícími se exportu léčiv, které byly předtím dovezeny na Slovensko, zavedla Bratislava od letošního roku možnost zablokovat obchodování s léky. Poprvé tuto pravomoc využil Státní ústav pro kontrolu léčiv tento měsíc, když ve čtyřech případech zakázal prodat do zahraničí lék Lyrica od americké farmaceutické firmy Pfizer. Většina dodávek léku používaného při léčbě epilepsie nebo pro potlačení bolestí v souvislosti s poškozením nervů pacientů měla skončit v Česku.

"Státní ústav pro kontrolu léčiv nepovolil vývoz léku, protože by byla ohrožena jeho dostupnost," uvedl úřad. Podle něj hrozilo, že tisícovky pacientů na Slovensku by v případě exportu léku mohly mít potíže s jeho koupí. Mohlo by to prý zkomplikovat jejich léčbu, protože za Lyricu prý neexistuje náhrada v podobě jiného léku. Detaily o zakázaných dodávkách úřad neuvedl.

Vývoz léků do ciziny musejí slovenští distributoři od začátku letošního roku nahlašovat už před uskutečněním obchodu. V prvním čtvrtletí úřady dostaly více než 1400 těchto oznámení. Zakázat vývoz léků mohou v případě, že v zemi hrozí jejich nedostatek, což by mohlo ohrozit zdravotní péči o pacienty.

Lyrica patrně není jediným nedostatkovým lékem na Slovensku. List Pravda napsal, že na pultech lékáren chybějí také léky na léčbu vysokého krevního tlaku, srdečních potíží nebo na ředění krve.

Vykupování dovezených léků a jejich následný vývoz ze Slovenska do zahraničí se rozběhl poté, co úřady v minulosti začaly tlačit na dodavatele, aby ceny léků snížily. Tento krok sice snížil výdaje Slováků na některé léky, ale zároveň vedl k jejich vývozu do ciziny, kde jsou dražší. Podle odhadů roční obrat při prodeji léků ze Slovenska do zahraničí činí kolem 300 milionů eur (7,8 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK