Výrobce zabezpečení Jablotron utržil loni rekordních 1,76 mld.Kč

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 28. května (ČTK) - Českému výrobci zabezpečovací techniky se loni navzdory pokračující recesi dařilo. Tržby skupiny vzrostly o 23 procent na rekordních 1,76 miliardy korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí společnosti Zbyněk Ptáček. Rekordní byl i provozní zisk, který dosáhl 590 milionů korun, a byl téměř o tři čtvrtiny vyšší než předloni. V roce 2011 vykázal holding provozní zisk 340 milionů korun při tržbách 1,43 miliardy.

Za rekordními výsledky stojí podle majitele skupiny Dalibora Dědka zejména úspěšná exportní politika a dlouhodobé investování do výzkumu a vývoje, který firma financuje z vlastních zdrojů. "Export se na tržbách podílí z 80 procent," doplnil Dědek. Jablotron vyváží do 80 zemí světa, loni se podle něj zaměřil hlavně na největší odbytiště v Evropské unii a Rusku, intenzivně rozvíjí odbyt na Blízký východ a do Jižní Ameriky.

Téměř dvě třetiny tržeb zajišťuje skupině firma Jablotron Alarms, jejíž loňské tržby dosáhly 1,11 miliardy korun. Hlavní zásluhu na tom má nový alarm Jablotron 100. Zařízení s revolučním systémem ovládání získalo ocenění na veletrzích po celém světě. A dobře vypadá i začátek letošního roku. Firmě, která zaměstnává kolem 450 lidí, stouply za první tři měsíce roku tržby o 27 procent a překročily 300 milionů korun.

"Začátek roku bývá v našem odvětví slabší, letos tomu tak nebylo. Amnestie se do hospodaření prakticky nepromítla, protože největší nárůst zaznamenal export, který vyrostl o 33 procent," poznamenal ředitel Jablotron Alarms Miroslav Jarolím. Letos podle něj plánuje firma růst tržeb zhruba o pětinu. "Podle výsledků prvního čtvrtletí to vypadá jako reálný cíl," dodal Jarolím.

Jablotron je česká společnost. Vznikl v roce 1990 a zaměřuje se na vývoj a prodej elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení, poskytuje i bezpečnostní služby. Holding dnes tvoří šest firem, kromě Jablotron Alarms tvoří koncern výrobce komunikační techniky Jablocom, poskytovatel služeb bezpečnostního centra Jablotron Security, výrobce elektronických systémů Jablopcb, poskytovatel služeb pro monitorovací centra Jablonet a distributor pro Slovensko Jablotron Slovakia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK