Výrobce varné techniky Mora Moravia loni zvýšil tržby i zisk

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hlubočky (Olomoucko) 28. května (ČTK) - Akciová společnost Mora Moravia, která patří k největším tuzemským výrobcům varné techniky, loni i díky přesunu produkce sporáků z Finska zvýšila tržby meziročně o 242 milionů korun z 1,354 miliardy korun v roce 2011 na 1,596 miliardy korun. Firmě z Hluboček u Olomouce vzrostl také čistý zisk, a to z 61 milionů korun v roce 2011 na 66 milionů korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy akciové společnosti Mora Moravia.

Mora Moravia loni v srpnu zahájila výrobu sporáků, které dříve montovala firma ve Finsku. O přesunu výroby rozhodl slovinský koncern Gorenje, který společnost Mora Moravia ovládá. Finský závod v Lahti ročně vyráběl 53.000 elektrických sporáků a Mora, jejíž roční produkce se před touto transakcí pohybovala kolem 380.000 sporáků, pokryla celý objem výroby.

"V roce 2012 společnost významně rozšířila svou výrobní kapacitu přesunutím výrobní technologie z Finska, což umožnilo navýšení produkce v roce 2013 o dalších 60.000 volně stojících sporáků," uvedlo ve výroční zprávě vedení společnosti Mora Moravia. Už loni Mora Moravia díky přesunu výroby zvýšila produkci o 25.000 sporáků.

Mora Moravia v roce 2012 podle jednatele Vítězslava Růžičky čelila silnému tlaku konkurence, která se snažila oslabit její dominantní pozici na tuzemském trhu s varnou technikou. "Přes intenzivní kampaně a drastické snižování cen se však konkurenci nepodařilo tuto pozici významně ohrozit," podotkl Růžička, podle nějž firma tlak konkurenčních výrobců ustála i díky kvalitním službám a investicím do marketingové podpory prodeje.

Nejvýznamnější část produkce Mory tvoří samostatně stojící sporáky. Do výrobního portfolia firmy patří také vestavné sklokeramické desky, plynová topidla a odsavače par.

Většinu odbytu firmě zajišťuje skupina Gorenje Group. "V roce 2012 se zvýšil prodej výrobků prostřednictvím prodejních sítí Gorenje Group. Podařilo se rozšířit portfolio zákazníků i mimo evropská teritoria Díky přesunu výroby z Finska společnost expandovala na skandinávský trh," uvedl Růžička.

Mora Moravia, jejíž základní kapitál činí 273,7 milionu korun, loni zaměstnávala v průměru 605 lidí. Společnost vlastní firmy Gorenje gospodinjski aparati ze Slovinska a firma Gorenje-Beteiligungsgesellschaft se sídlem v Rakousku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK