Reforma SZP si vyžádá v rezortu MZe náklady přes 900 mil Kč

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Připravovaná reforma Společné zemědělské politiky (SZP) EU si letos a v následujících dvou letech vyžádá na straně ministerstva zemědělství (MZe) a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) náklady v celkové výši přesahující 900 milionů Kč. Vyplývá to z odhadu uvedeného v předkládací zprávě novely zákonů o zemědělství a o SZIF, kterou se má ve středu zabývat vláda.

Navrhovaná právní úprava má přizpůsobit právní řád České republiky očekávaným nařízením Evropské unie. Bez těchto změn by nebylo možné následně administrovat SZP pro období 2014 až 2020, zejména vyplácet farmářům dotace.

Novela je specifická proto, že konečná podoba SZP dosud není známá a MZe při jejím vytváření musí pracovat s dostupnými pracovními verzemi změn unijních předpisů. České předpisy proto bude nejspíše nutné v blízké budoucnosti dále měnit podle toho, na čem se členské státy v Bruselu skutečně dohodnou.

Podle materiálu lze náklady ministerstva zemědělství pro období 2013 až 2015 v souvislosti se změnou dotační politiky odhadnout na 50 až 60 milionů Kč. Náklady SZIF pro tříleté období mají dosáhnout 768 milionů Kč. Náklady způsobené například se změnou systému vyplácení dotací a s tím spojeným přechodem na nový informační systém mají být hrazeny z úspor v resortu, změny nemají zatížit státní rozpočet.

Ministr zemědělství Petr Bendl v polovině května na Agrárním fóru v pražské Lucerně uvedl, že kvůli průtahům jednání v Bruselu nezačnou nová dotační pravidla nejspíše platit od příštího roku, který bude přechodným obdobím, ale až o rok později.

Návrh reformy společné zemědělské politiky představila EK v říjnu 2011. České zemědělce ani představitele státu tehdy příliš nenadchl. K tomu, aby mohly návrhy komise začít platit, je musí schválit členské státy a Evropský parlament. Konečná podoba SZP by měla být oznámena v červnu.

České zemědělství by podle ministerstva zemědělství mělo do roku 2020 získat na dotacích z EU až 8,2 miliardy eur (213 miliard Kč), tedy zhruba o desetinu více než v letos končícím sedmiletém období.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK