Bosch Group klesl loni prodej v Česku o osm pct na 12,8 mld Kč

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 28. května (ČTK) - Skupině Bosch Group klesl za minulý rok prodej na českém trhu o osm procent na 511 milionů eur, což je v přepočtu 12,8 miliardy korun. Roční tržby včetně dodávek ostatním společnostem Bosch činily 1,3 miliardy eur (32,5 miliardy Kč), což je téměř shodný výsledek s rokem 2011. Na tiskové konferenci v Jihlavě to dnes řekl Klaus Huttelmaier, reprezentant Bosch Group v ČR.

Skupina zaměstnává v šesti podnicích v Česku celkem 7400 lidí. Jejich počet se během minulého roku o čtyři procenta snížil. "Změny v českém zákoníku práce omezily řetězení pracovních smluv na dobu určitou. To nám brání v udržení zkušených pracovníků a nutí nás najímat agenturní pracovníky," uvedl Huttelmaier. Doplnil, že firma vítá změny, které se v této legislativě nyní chystají.

Vývoj tržeb se v závodech Bosch v Česku loni lišil. Celosvětové zpomalení automobilového průmyslu ovlivnilo oba závody automobilové techniky v Jihlavě a v Českých Budějovicích. Naproti tomu klesající prodej nových aut měl pozitivní vliv na výsledek divize Automobilová technika - Aftermarket, jejíž tržby v minulém roce měly dvouciferný růst.

Automobilová technika vytváří většinu obratu firmy Bosch v ČR. V Českých Budějovicích bylo loni dokončeno rozšíření výrobní plochy o 9000 metrů čtverečních. Díky investicím tam vzniklo celkem 300 nových pracovních míst. V budějovickém centru pro výzkum a vývoj benzinových systémů pracuje už skoro 400 výzkumníků. Závod nyní hledá dalších více než 100 techniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK