Němečtí vývozci v dubnu poprvé od 2009 snížili své ceny

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. května (ČTK) - Němečtí vývozci v dubnu poprvé od roku 2009 snížili své ceny. Důvodem je ekonomické zpomalení a krize v eurozóně, která má dopad na poptávku po kvalitním německém zboží. Vývozní ceny v dubnu ve srovnání se stejným měsícem loni klesly o 0,4 procenta, což byl první pokles cen od prosince 2009, kdy se svět potýkal s finanční krizí.

"V Evropě je nyní velká konkurence, takže musíte snižovat ceny, abyste si udrželi podnikání," řekla agentuře Reuters odbornice na zahraniční obchod Německé obchodní a průmyslové komory (DIHK) Ilja Nothnagelová. "Bolí to, ale je to lepší, než vůbec nepodnikat," dodala.

Mnoho zemí eurozóny, včetně Francie, která je nejdůležitějším vývozním partnerem Německa, je v recesi. Dokonce i Čína, která se v počátcích problémů v eurozóně zdála být pro německé vývozce silným alternativním trhem, nyní čelí zpomalení.

DIHK očekává, že vývoz z Německa letos stoupne o dvě procenta. Loni vzrostl o 3,7 procenta a v roce 2011 dokonce o 7,8 procenta.

Nothnagelová však uvedla, že zpomalení globální ekonomiky rovněž znamená, že němečtí vývozci mohou kupovat vyspělé služby mnohem levněji. To by mělo o něco zmírnit celkové potíže.

Dovozní ceny v dubnu klesly o 3,2 procenta, což byl nejvyšší pokles od listopadu 2009. Dovozní ceny energie se meziročně snížily o 11,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK