Ropa výrazně oživila, podpořil ji růst cen akcií a válka v Sýrii

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po období poklesu výrazně vzrostly a severomořský typ Brent se vyhoupl až nad hranici 104 dolarů za barel. Trh s ropou podpořilo oživení na evropských akciových trzích a také eskalace války v Sýrii s rizikem rozšíření do dalších zemí Blízkého východu.

Cena za barel Brentu vzrostla kolem 15:30 SELČ o dva dolary na 104,62 USD. Americká ropa West texas Intermediate (WTI) posílila asi o 1,60 USD a dostala se na 95,75 USD za barel.

Ropu dostal nahoru zejména růst na akciových trzích. Panevropský index FTSEurofirst 300 odpoledne získával přes 1,5 procenta a reagoval hlavně na slova člena výkonného vedení Evropské centrální banky (ECB) Petera Praeta. Ten řekl, že banka by mohla podpořit slabou ekonomiku eurozóny dalším snížením úrokových sazeb.

"Oživení na akciovém trhu vede vzhůru všechny finanční trhy," řekl agentuře Reuters analytik trhu s ropou v německé Commerzbank Carsten Fritsch.

Ropu podporuje také eskalace konfliktu v Sýrii a riziko jeho přerůstání do celého regionu; ten je přitom hlavním světovým dodavatelem této suroviny. Evropská unie v pondělí neprodloužila končící embargo na dodávky zbraní do Sýrie, takže Velká Británie a Francie by mohly začít zásobovat zbraněmi syrské povstalce.

Ropa se minulý týden dostala pod tlak kvůli špatným údajům z čínského a z amerického průmyslu a také kvůli slabým vyhlídkám na oživení globální poptávky. Trh podkopávají i vysoké zásoby ropy ve vyspělých zemích.

Trh se bude nyní zaměřovat na páteční zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Všeobecně se čeká, že ropný kartel neudělá ve svých těžebních kvótách žádnou změnu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 104,62 102,62 New York - Nymex WTI červenec 95,75 94,15

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK