Důvěra spotřebitelů v USA v květnu stoupla na maximum za pět let

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. května (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů v tamní ekonomiku se v květnu dostala na nejvyšší úroveň za více než pět let. Spotřebitelé překonali obavy ze zvyšování daní a "utahování opasků" ve Washingtonu a dál se výrazně zlepšil jejich pohled na současnou situaci i vyhlídky ekonomiky. Plyne to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila výzkumná organizace Conference Board.

Index důvěry se zvýšil na 76,2 bodu, což je více než sedm bodů nad dubnovou úroveň 69 bodů, a dosáhl maxima od února 2008. Ekonomové podle agentury Reuters očekávali zvýšení pouze na 71 bodů.

Důvěra se po poklesu z počátku roku výrazně zlepšila druhý měsíc po sobě. V prvních měsících roku náladu spotřebitelů kazilo novoroční vypršení platnosti dočasně snížených odvodů z mezd a obavy ze snižování federálních výdajů.

"Další měsíc nárůstu naznačuje, že spotřebitelská důvěra se zotavuje a může znovu získat dynamiku, kterou ztratila kvůli debatám o fiskálním útesu, zvýšení odvodů z mezd a snížení výdajů," uvedla k dnešním údajům ředitelka výzkumného centra Conference Board Lynn Francová.

Ukazatel důvěry zůstává v posledních letech s výjimkou několika dočasných vzestupů pod úrovní 90 bodů. Nad ní se pohyboval do konce roku 2007, kdy začala poslední ekonomická recese.

Ukazatel spotřebitelských očekávání za květen vzrostl o více než osm bodů a dostal se na 82,4 bodu. Index hodnocení současné situace vzrostl o 5,7 na 66,7 bodu.

Zlepšilo se i hodnocení trhu práce. Podíl spotřebitelů, podle kterých je obtížné získat práci, klesl na 36,1 procenta z dubnových 36,9 procenta. Podíl těch, podle nichž je práce dostatek, se naopak zvýšil na 10,8 z předchozí úrovně 9,7 procenta.

Údaje o spotřebitelské důvěře se na finančních trzích pozorně sledují, protože naznačují budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty jsou přitom v USA hlavní složkou tvorby hrubého domácího produktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK