Pražská burza dnes přidala přes půl procenta, hlavně díky Erste

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Pražská burza dnes posilovala, index PX si připsal 0,51 procenta na 985,52 bodu. Burzu táhla nahoru hlavně Erste Bank, která stoupla o 2,58 procenta. Z menších emisí si nejvíc polepšily akcie těžařské NWR - přidaly více než čtyři procenta na 36,20 koruny.

Analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič uvedl, že pražský index PX sice vzrostl o půl procenta, za vývojem v Evropě ale zaostal. Panevropský index FTSEurofirst 300 odpoledne získával přes 1,5 procenta.

V Praze se dnes dařilo také akciím mediální společnosti CME pod burzovním symbolem CETV, která posílila o 2,54 procenta. "Mezi poražené" se podle Adamkoviče poklesem o 0,51 procenta zařadila Telefonica ČR. Akcie Philip Morris ČR dnes ztratily 0,79 procenta.

Také Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz uvedl, že pražská burza dnes ve zmenšené míře následovala jinak silně pozitivní vývoj na evropských trzích. "Likvidita se oproti včerejšku sice zvedla, ale i tak zůstala hluboko pod průměrem posledních několika měsíců," dodal.

Dnes nejobchodovanější titul - akcie elektrárenské společnosti ČEZ - stagnovaly a poté, co přidaly 0,09 procenta, stojí 558 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK