Americké akcie díky centrálním bankám výrazně oživily

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. května (ČTK) - Americké akcie otevřely po prodlouženém víkendu výrazným oživením z poklesu minulého týdne. Wall Street podpořila zejména vyjádření, jimiž představitelé centrálních bank Japonska a eurozóny ujistili finanční trhy, že současná uvolněná měnová politika bude v platnosti i nadále.

V poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index vzrostl o jedno procento na 15.452 bodů a vykazoval nejvyšší denní nárůst od poloviny dubna. Širší index S&P 500 posílil o 0,9 procenta na 1664 bodů, index Nasdaq Composite byl kolem 3497 bodů a proti pátečnímu závěru získával 1,1 procenta. V pondělí byly americké trhy kvůli svátku zavřené.

Podporu zachování uvolněné měnové politiky vyjádřili v posledních dvou dnech členové výkonného výboru Evropské centrální banky Jörg Asmussen a Peter Praet. V podobném duchu se dnes vyslovil člen bankovní rady japonské centrální banky Rjuzo Mijao.

Akciové trhy jsou nyní těsně svázány s vyhlídkami vývoje měnové politiky hlavních centrálních bank světa. Americké akcie od poloviny minulého týdne klesaly v reakci na slova šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který naznačil možnost omezení nákupů dluhopisů už na některém z příštích zasedání.

Krajně uvolněná měnová politika, v níž Fed pumpuje na trhy velké objemy levných peněz, je jednou z hlavních příčin letošního silného vzestupu akciového trhu. Index S&P 500 od počátku roku získal téměř 17 procent.

"Investoři se chtějí ujistit, že jsou všichni na stejné lodi, protože měnová politika je mateřským mlékem letošního oživení. Objevovaly se totiž obavy, že by se mohla změnit," řekl agentuře Reuters Peul Nolte z chicagské investiční společnosti Dearborn Partners.

Nejvýrazněji během dopoledne rostly akcie firem z takzvaných cyklických sektorů, tedy z odvětví, která citlivě reagují na vývoj ekonomiky. Patří k nim zejména banky a průmyslové podniky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK