Dolar po statistice z USA zpevňuje, japonská měna klesá

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. května (ČTK) - Japonská měna dnes na devizových trzích klesá. Reaguje tak na silný růst akciových trhů, k němuž přispěly zejména komentáře některých centrálních bankéřů. Ty také podnítily zájem investorů o nákup rizikovějších aktiv. Růst kurzu dolaru později podpořila také nejnovější statistika z USA.

Kolem 18:00 SELČ euro vůči dolaru vykazovalo pokles asi o půl procenta na 1,2867 USD, vůči japonskému jenu naopak o půl procenta vzrostlo a pohybovalo se kolem 131,35 JPY. Dolar proti jenu vzrostl o jedno procento na 102,08 JPY.

Výzkumná organizace Conference Board dnes uvedla, že důvěra amerických spotřebitelů v ekonomiku se v květnu dostala na nejvyšší úroveň za více než pět let. Spotřebitelé překonali obavy ze zvyšování daní a "utahování opasků" ve Washingtonu a dál se výrazně zlepšil jejich pohled na současnou situaci i vyhlídky ekonomiky.

Údaje o spotřebitelské důvěře přišly po zprávě, že ceny rodinných domů na americkém trhu v březnu opět zrychlily růst a zvýšily se nejrychlejším tempem za téměř sedm let.

Akcie v Japonsku dnes posílily o 1,2 procenta a rostou i trhy v Evropě a v USA. Akciím se podařilo zvrátit ztráty z minulého týdne, a to právě díky zmíněným komentářům centrálních bankéřů. Například člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Peter Praet dnes řekl, že pokud to bude nutné, mohla by ECB dále snížit hlavní úrokovou sazbu. Se svým prohlášením přišel po slovech Jörga Asmussena, který je rovněž členem rady ECB. Asmussen prohlásil, že banka nechá v platnosti uvolněnou měnovou politiku tak dlouho, jak to jen bude nutné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK