Prodej osobních počítačů se prý letos propadne o 7,8 procenta

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 28. května (ČTK) - Světový prodej osobních počítačů letos kvůli konkurenci tabletů čeká mnohem hlubší propad, než se očekávalo. Výzkumná firma IDC dnes přehodnotila svůj výhled poklesu dodávek počítačů do prodejní sítě na 7,8 procenta. IDC dosud předpokládala, že po loňském snížení o 3,2 procenta se tempo poklesu letos zmírní na 1,3 procenta.

Prodej tabletů v letošním roce vyskočí podle IDC o 58,7 procenta a poprvé překoná dodávky notebooků. Do roku 2015 by už měl být odbyt tabletů vyšší než prodej všech osobních počítačů, protože uživatelé spokojení s tablety už nebudou chtít nahrazovat stárnoucí laptopy a stolní počítače.

Trh tabletů založila společnost Apple svým přístrojem iPad teprve v roce 2010. Nyní jej táhnou vzhůru levnější produkty založené na systému Android od konkurenčního Googlu, vyráběné zejména východoasijskými společnostmi v čele s jihokorejským Samsungem. Giganti světa osobních počítačů jako Hewlett-Packard, Microsoft a Intel mezitím ztěžka zápasí o to, aby adaptovaly své produkty na rostoucí oblibu mobilních zařízení.

Celosvětový prodej osobních počítačů loni klesl poprvé od roku 2001. V příštím roce čeká IDC další snížení jejich dodávek o 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK