Nová News Corp představila logo a slíbila šetřit náklady

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. května (ČTK) - Nová vydavatelská společnost News Corp, která se za měsíc vyčlení ze stejnojmenného konglomerátu magnáta Ruperta Murdocha, dnes představila své logo. Její generální ředitel Robert Thomson slíbil investorům, že její divize denního tisku bude pokračovat v "neúnavném" snižování nákladů.

V pátek správní rada firmy schválila plán rozdělení skupiny na dvě samostatné firmy. News Corp se bude zabývat vydavatelskými aktivitami, zatímco na druhou společnost 21st Century Fox pod Murdochovým vedením přejdou zábavní aktivity. Rozdělení skupiny vstoupí v platnost 28. června.

Thomson dnes dal najevo, že nadále věří v budoucnost novin. "Řeknu to jasně, tisk je stále velmi mocná platforma," řekl šéf nové firmy, jehož citovala agentura Reuters. Vyčlenění vydavatelské divize přichází v době, kdy sektor denního tisku zažívá pod tlakem internetu a mobilních zařízení krizi a potýká se s propadem nákladů a reklamních příjmů.

Nová News Corp bude vlastnit americký list The Wall Street Journal, londýnské The Times, australské placené televizní kanály, knižní nakladatelství HarperCollins a vzdělávací divizi Amplify. Společnost 21st Century Fox bude zahrnovat televizi Fox, filmová studia a sadu kabelových televizí.

Nové logo News Corp, které nahradí dosavadní stylizovaný globus, je vyvedeno psacím písmem na základě rukopisu Ruperta Murdocha a jeho otce Keitha. Jeho australské novinové tituly se staly základem impéria jeho syna.

Murdoch investorům shromážděným na Manhattanu připomněl, že vybudoval jednu z nejúspěšnějších mediálních skupin světa, připustil ale, že některé součástí "mají své individuální problémy". "Neříkám, že jsem neudělal po cestě řadu chyb, dokonce i některé grandiózní," řekl.

Murdochovu firmu v minulých letech poškodil skandál s odposlechy a uplácením ve Velké Británii. Aféra také narušila Murdochův plán, aby se jeho nástupcem ve funkci generálního ředitele stal jeho nejmladší syn James. Firma také zrušila převzetí britské placené televize BSkyB, které mělo být její největší akvizicí v historii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK