Americké akcie oživily, Dow Jones uzavřel na novém rekordu

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. května (ČTK) - Americké akcie v úterý po prodlouženém víkendu zahájily týden výrazným oživením z dřívějšího poklesu. Wall Street podpořily příznivé údaje z domácího trhu, ale i vyjádření, jimiž představitelé centrálních bank Japonska a eurozóny ujistili finanční trhy, že současná uvolněná měnová politika bude v platnosti i nadále.

Dow Jonesův index v závěru stoupl o 0,7 procenta na 15.409,39 bodu. Překonal tak dřívější rekordní závěr z 21. května. Širší index S&P 500 stoupl o 0,63 procenta na 1660 bodu. Index Nasdaq Composite připsal skoro 30 bodů a uzavřel na bezmála 3489 bodech.

Podporu zachování uvolněné měnové politiky vyjádřili v posledních dvou dnech dva členové výkonného výboru Evropské centrální banky. V podobném duchu se vyslovil i činitel japonské centrální banky. Akciové trhy jsou v současnosti svázány s vyhlídkami vývoje měnové politiky hlavních centrálních bank světa. Americké akcie od poloviny minulého týdne klesaly v reakci na slova šéfa americké centrální banky (Fed), který naznačil možnost omezení nákupů dluhopisů na některém z příštích zasedání.

Trhy v úterý podpořily i optimistické údaje z americké ekonomiky. Důvěra spotřebitelů v USA v květnu stoupla na nejvyšší úroveň za posledních více než pět let. Ceny rodinných domů na americkém trhu v březnu rostly nejrychlejším tempem za téměř sedm let.

Na devizovém trhu dolar v úterý oživil růst vůči jenu poté, co solidní americké ekonomické údaje posílily očekávání, že Fed by mohl v příštích měsících začít omezovat svůj podpůrný program. K jenu dolar v úterý stoupl o 1,3 procenta na 102,27 JPY. Dolar k euru v závěru newyorského obchodování klesl o 0,6 procenta na 1,2859 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK