Rosněfť chce s japonskou Inpex hledat ropu a plyn u Magadanu

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. května (ČTK) - Největší ruský ropný podnik Rosněfť a japonská společnost Inpex dnes uzavřely předběžnou dohodu o společném průzkumu ložisek ropy a zemního plynu u východosibiřského pobřeží Ochotského moře. Smlouva o rozvoji území u ruského přístavu Magadan je prvním velkým kontraktem mezi oběma zeměmi, které se v nedávné době vydaly na cestu úzké spolupráce v energetickém sektoru.

Inpex dohodou získal exkluzivitu pro jednání o konečné dohodě na průzkumu a rozvoji dvou vytyčených území Magadan 2 a Magadan 3. Ta by podle dosavadních odhadů měla obsahovat ropu a plyn v celkovém objemu 11,5 miliardy barelů ropného ekvivalentu. To představuje celý japonský dovoz ropy na téměř devět let, uvedla Rosněfť.

Konečná dohoda by měla být uzavřena do konce roku. Ve společném podniku, který v jejím rámci vznikne, by měl mít Inpex třetinový podíl. Průzkum na obou územích by měl začít v roce 2017 a se zahájením těžby se počítá v polovině příštího desetiletí, uvedl japonský list Jomiuri.

Japonsko po havárii jaderné elektrárny Fukušima v březnu 2011 a odstavení jaderných elektráren v zemi si po celém světě horečně zajišťuje dodávky energetických surovin. Odebírá nyní asi třetinu světových dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) a Rusko se na japonském dovozu podílí asi deseti procenty. Rusko shání další odběratele svého plynu v Asii, protože jeho export perspektivně ohrožuje boom břidlicového plynu v USA a už nyní jej podkopává dovoz LNG do Evropy.

Obě země nyní intenzivně jednají o rozšíření spolupráce v dodávkách energie. Jejich jednání by mohla přeměnit energetickou mapu východní Asie, řekly agentuře Reuters minulý měsíc informované zdroje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK